PressCenters.com

Всички прессъобщения на едно място

ГЕРБ: Евродепутатът Емил Радев: Какво прави Фейсбук за защита на данните на потребителите от кибератаки

Източник: ПП ГЕРБ
Обновено: вт, 26 юни 2018 19:23
Линк към оригиналното съобщение: http://gerb.bg/bg/news/detail-evrodeputatat_emil_radev_kakvo_pravi_feisbuk_za_zashtita_na_dannite_na_potrebitelite_ot_kiberataki-49032.html

По време на последното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бе проведено второто специално изслушване, посветено на скандала с Кеймбридж аналитика и Фейсбук. Участие в дискусиите взе и евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който бе единственият български представител, отправил въпрос към вице-президента по политики на Фейсбук лорд Ричард Алън.

 

Емил Радев припомни, че след скандала с Кеймбридж аналитика стана ясно как Фейсбук предава данните на своите потребители на разработчици и други трети страни, без реално да има контрол върху това какво става с тези данни и как са защитени. В този ред на мисли евродепутатът попита лорд Алън дали и как Фейсбук подпомага фирмите и разработчиците, които получават данните на  потребители,  да защитават тези данни от кибератаки.  Освен това Емил Радев поиска от представителя на социалната мрежа да обясни дали компанията прекратява взаимоотношения с разработчици и други трети страни, които не успяват да защитят от кибератаки получените данни на потребители от Фейсбук.

 

В отговор лорд Алън обясни, че решението на тези въпроси се корени в цялостния дебат за отговорността на потребителите, платформата и разработчиците. В същото време обаче той увери българският евродепутат, че Фейсбук споделя информация и познания за киберсигурност с други технологични компании в интерес на цялостната защита на Интернет екосистемата.